
کامران کاتوزیان یکی از تأثیرگذارترین هنرمندان معاصر ایران که در زمینه نقاشی، طراحی گرافیک و تبلیغات فعالیت داشت در واپسین روزهای 1403 در سن 85 سالگی بر اثر بیماری در گذشت . کاتوزیان از پیشکسوتان هنر تجسمی معاصر بود که با نگاه پیشرو و سبک منحصربهفرد خود، توانست هویت بصری تازهای را در هنر و تبلیغات ایران ایجاد کند.
کاتوزیان در سال ۱۳۴۴ با تشویق مهندس هوشنگ سیحون، بدون کنکور وارد رشته معماری دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران شد، اما پس از دو سال تحصیل، آن را ناتمام رها کرد. او پیش از آن، مدتی را در آمریکا گذرانده بود و پس از بازگشت به ایران، با هنرمندانی چون چنگیز شهوق و ناصر مفخم آشنا شد و در تأسیس گالری صبا در سال ۱۳۴۳ نقش داشت.
تأثیر در هنر گرافیک و تبلیغات
پس از تجربههای اولیه در نقاشی و مجسمهسازی، کاتوزیان به گرافیک و تبلیغات تجاری روی آورد. او ابتدا با راهاندازی دفتر تبلیغاتی آوانگارد و سپس شرکت کارپی (ترکیبی از نام خانوادگی خودش و همسرش، رادپی) مسیر جدیدی را در تبلیغات ایران رقم زد. کارپی یکی از نخستین شرکتهایی بود که استفاده از بیلبوردها و بنرهای شهری را در تهران رواج داد و به تبلیغات شهری هویتی مدرن بخشید.
ترکیب سنت و مدرنیته در هنر
ویژگی بارز آثار کاتوزیان، پیوند میان عناصر سنتی ایرانی و سبکهای مدرن جهانی بود. او در کنار تبلیغات، نقاشیهای بسیاری نیز خلق کرد که هم در سبک انتزاعی و هم در پاپ آرت جای میگرفتند. رنگهای درخشان، ترکیببندیهای خلاقانه و الهام از فرهنگ ایرانی، ویژگیهای اصلی آثار او بودند.
حضور در بیینالهای بینالمللی
کاتوزیان با ارائه آثار خود در چهارمین بیینال تهران (۱۳۴۳) توانست جایزه نخست را بههمراه ژازه طباطبایی کسب کند. او همچنین بهعنوان نماینده ایران در بیینالهای پاریس (۱۳۴۳) و ونیز (۱۳۴۵) حضور داشت که جایگاه او را در هنر بینالمللی تثبیت کرد.
میراث یک هنرمند
کاتوزیان در سالهای عمر پربارش در نقاشی ،گرافیک و تبلیغات، اثاری ماندگار از خود بر جای گذاشت. او نهتنها مسیر نوینی در تبلیغات ایران گشود، بلکه با آثارش، الهامبخش نسلهای بعدی هنرمندان شد.او هنرمند نوگرایی است که نامش همچنان در حافظه بصری ایران زنده خواهد ماند؛ هنرمندی که ثابت کرد خلاقیت، مهمترین عنصر برای ماندگاری در تاریخ هنر است.
*حورا خاکدامن ;کیوریتور و منتقد هنری
لینک مقاله: